Emmacollege Hoensbroek  

 

2019  (3000m2)

De ontwerpopgave om de huidige bovenbouwlocatie te transformeren naar een toekomstbestendige schoollocatie waarin zowel onder- als bovenbouw leerlingen samen komen om van en met elkaar te kunnen leren is afgerond.

Samen werken en leren staat in dit ontwerp centraal. In dit verband is in het bouwdeel waar voorheen het technisch onderwijs was gehuisvest een heus ontmoetingsplein gesitueerd waar leerlingen elkaar kunnen treffen en optimaal kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen. Op het plein kunnen de kinderen onder meer exposeren, laten zien met welke projecten ze bezig zijn en wat hun daarin aanspreekt.

Rondom het plein zijn leerateliers voor groepen van 24 tot ca. 60 leerlingen gesitueerd die flexibel en indien gewenst aan elkaar gekoppeld kunnen worden gebruikt. Met speciale cockpits, gelegen in de overgangszone tussen plein en leerateliers is er specifieke ruimte gecreëerd voor persoonlijke begeleiding en zorg voor de leerlingen. Boven het plein is een grote ruimte gesitueerd die leerlingen onder meer kunnen gebruiken voor persoonlijke leertijd en pauzeren.

Met maximale openheid in nieuwe binnenwanden door het gehele schoolgebouw en het verbeteren van de algehele interne gebouwstructuur, in combinatie met de creatie van een nieuw toegankelijk en centraal gelegen personeelsplein, wordt de mogelijkheid van samenwerken, samen onderwijs geven en beleven realiteit. Met dit ontwerp zal de school in de komende jaren het nieuwe gepersonaliseerde onderwijs goed kunnen aanbieden.